Zelf op maat gemaakte houten werkblad met epoxy keuken
Dolores Peacock

Dolores Peacock

Creatieve duizendpoot Dolores Peacock maakt kwalitatieve upcycle projecten. Dolores houdt van kleur en en spullen waar je vrolijk van wordt. Je kan bij haar ook terecht voor projecten op maat, ze denkt graag met je mee en doet creatieve voorstellen.

DIY houten werkblad op maat met epoxy

hier kan je stap voor stap lezen hoe je een houten werkblad op maat ingegoten met epoxy maakt. Prachtig, duurzaam en goedkoop!

Ik zou vandaag een ander project met epoxy afwerken, maar toen gleed ik uit met het stanleymes en sneed charcuteriegewijs een sneetje van mijn duim. Gelukkig heeft de Husbandie het vakkundig kunnen dichtplakken met strips. Omdat ik momenteel een angst voor messen heb, die meestal na een incident toch wel een paar dagen aanhoudt, heb ik beslist te schrijven over een veel groter project dat ik een tijd terug maakte. Ik hoop jullie met deze post te laten zien dat een mens tot veel in staat is wanneer hij weinig geld heeft en een beetje verbeelding, ook tot het maken van een houten werkblad op maat.

Het begon met de renovatie van onze keuken, zoals gezegd hadden we haast geen budget, maar ik wilde toch wel een Pinterestwaardige keuken. Na een aantal offertes gevraagd te hebben voor het aanrecht, wat ongeveer in totaal 7,50 meter lang is, en de bijbehorende hartaanvallen beslisten we om zelf iets te maken. Het is te zeggen, ik had een idee en heb de Husbandie erin meegesleurd.

Ik wilde iets moois en duurzaam. Ik vind het uitzicht van hout erg mooi, maar ik ken mezelf en weet dat ik dat niet plichtsgetrouw ga oliën of vernissen en daarbij het was toch te duur.

Op tweedehands vond ik lange planken voor een spotprijs. Ze waren eerder gebruikt om bekisting mee te maken om beton te gieten. Terwijl we de planken ophaalden en stockeerden kreeg het idee meer vorm.

Ik besliste om een houten aanrecht op maat te maken op een basis van dunne betonplexplaat of in de volksmond bruynzeelplaat zodat het geheel vochtbestendig zou zijn. Vaak zie je bij goedkopere aanrechten na een tijdje dat het opzwelt boven de vaatwasmachine, dat wilde ik voorkomen.

Daarna moesten de planken allemaal geschaafd worden zodat we ze op de betonplex konden bevestigen, ik schaafde ze allemaal op 4 cm dikte.

Het huren van een schaafmachine of voor de kenners een vandiktebank bleek in België niet zo makkelijk te gaan, dus trokken we even over de grens naar Nederland.

Het schaven van alle planken duurde de ganse dag, gelukkig werd ik op tijd en stond voorzien van eten en drinken.

De betonplexplaten hadden we bij de DHZ zaak laten zagen op maat van het aanrecht dat we wilden. We hadden dit in de kamer aangrenzend aan de keuken op de grond gelegd omdat de betonplex uit drie stukken bestond en we bepaalde stukken van de keuken nog moesten verhogen. In elk ander geval maak je het aanrecht best ineens op je keuken, want het weegt wel wat om het daarna op zijn plaats te manoeuvreren.

De geschaafde planken hebben we op de betonplex bevestigd door ze erop te lijmen met houtlijm en vast te nieten aan elkaar met een nietjespistool. We kozen voor een visgraatmotief in de hoeken, maar laat gerust je verbeelding vrij. We hebben vooraf uitgemeten waar de grote toestellen ongeveer kwamen en op die plaatsen hebben we de houten latten niet volledig dichtgelegd. Wanneer alles netjes vastgeplakt en geniet was, heb ik een aantal dagen getwijfeld of ik het in verschillende kleuren zou beitsen om extra effect te krijgen. Ik kocht 5 verschillende kleuren houtbeits en besliste na een aantal probeersels om ze toch maar niet te gebruiken. Moest je interesse hebben, ze staan hier nog steeds 🙂 

Nadien nadat het aanrecht op de keukenkasten lag hebben we de toestellen er omgekeerd opgelegd, afgetekend en uitgezaagd met een decoupeerzaag. Het kleinere ronde gat voor de oplaadconsole met usb en stekker deden we met een klokboor.

Voor we de epoxy op het hout konden gieten, moesten we een mal rond het gehele aanrecht maken. We hadden hier nog lange repen plastic liggen omdat de Husbandie niks weggooit en alles nog kan gebruiken, maar je vindt vast wel wat bruikbaars in de DHZ zaak. Belangrijk is dat de bekisting niet lekt, we kleefden de plastic repen aan de onderkant van de betonplexplaat en aan de hoeken vast met ductape aan de achterkant van het aanrecht dat tegen de muur kwam. Aan de zichtbare zijden van het aanrecht bevestigden we beuken latten. We kozen voor beuk omdat het een harde houtsoort is en nog betaalbaar. De latten lieten we op maat zagen en afronden in de houthandel om daarna vast te lijmen aan de zijkanten van het aanrecht met hier en daar een nageltje om de boel goed op zijn plaats te houden. 

Alle uitsparingen moeten ook omrand worden zodat de epoxy er niet uit loopt natuurlijk, we maakten opstaande randen met ductape. De gietepoxy bestelde ik online bij polyesterhoppen en een hoop advies kreeg ik er gratis bij.

Voor je begint met epoxy gieten kijk je na of je aanrecht waterpas ligt. Er mag hoogteverschil bij de planken aan de bovenkant zijn, maar de ondergrond waar het geheel op ligt moet waterpas zijn, anders vloeit de epoxy niet overal even dik uit.

De epoxy gieten doe je in verschillende stappen, eerst strijk je het hout in met een dun laagje en laat je de kieren vol lopen, houd een verfbrander of heteluchtblazer bij de hand om af en toe over het aanrecht te gaan om de luchtbelletjes te laten knappen. Zorg dat je stofvrij werkt en laat minimaal 24u drogen. De epoxy maak je aan door de twee aangeleverde vloeistoffen in de juiste verhouding bij elkaar te gieten en heel goed te mengen, echt heel goed anders kan het gebeuren dat hij onvoldoende uithardt en je met een plakkerige vlek blijft zitten. (Die je er dan weer kan uithalen en opnieuw opgieten, maar toch…)

De verhoudingen staan op het product vermeld en polyestershoppen antwoord direct via Whatsapp indien je vragen hebt.

Wanneer de eerste laag uitgehard is, schuur je deze even mat en maak je het aanrecht opnieuw stofvrij. Je maakt een nieuwe hoeveelheid epoxy aan en giet dit over het hele aanrecht met opnieuw het heteluchtpistool in de hand om de belletjes zuurstof die naar boven komen te laten knappen. Wanneer je merkt dat je te weinig hebt aangemaakt is dat geen probleem, het blijkt een zeer vergevingsgezind materiaal en je kan laagjes over elkaar gieten zonder dat dit zichtbaar is. Laat wel eerst de vorige laag steeds uitharden. De verwerkingstijd van de aangemaakte epoxy bedraagt ongeveer 40 minuten. Wanneer je tevreden bent over de dikte van de laag, deze mooi aansluit op de plinten en alles goed uitgehard is, kan de bekisting los gemaakt en verwijderd worden. Je zou ook de epoxy zo dik kunnen gieten dat hij over de plinten loopt zodat deze ineens mee gecoat zijn, maar dat leek me een heel gesmos en hebben we niet gedaan.

Onze plinten zouden gevernist worden. Ondertussen ligt het aanrecht er alweer een tijdje en ik ben er nog steeds supertevreden over. Wanneer je toch te veel krassen krijgt op je aanrecht na een tijdje, neem je een polierkop en zet je die op een elektrische schroevendraaier of boormachine. Met een beetje polierpasta blinkt je aanrecht weer als nieuw. Zelf heb ik dit nog niet gedaan omdat de zeer lichte krasjes me niet storen. Diepe krassen schuur je even op met wat schuurpapier en polier je daarna op. Best niet met een schuurmachine op je aanrecht zitten, want door de snelheid van het schuren wordt er warmte geproduceerd en kan de epoxylaag beginnen smelten en kleven. Hete potten en pannen heb ik er nog niet rechtstreeks opgezet, hete tassen koffie en thee wel en dat geeft geen probleem. Voila, mijn unieke aanrecht voor een fractie van de prijs. Wat vind je ervan? Vragen of opmerkingen zijn steeds mogelijk via de comments. Succes!

Benodigdheden

Stappenplan

DEZE POST DELEN

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *