Oude houten trap in nieuwe frisse kleuren
Dolores Peacock

Dolores Peacock

Creatieve duizendpoot Dolores Peacock maakt kwalitatieve upcycle projecten. Dolores houdt van kleur en en spullen waar je vrolijk van wordt. Je kan bij haar ook terecht voor projecten op maat, ze denkt graag met je mee en doet creatieve voorstellen.

Houten Trap Schilderen In Frisse Kleuren

Oude houten trap in nieuwe frisse kleuren

Tijdens de verbouwingen van onze huidige woning moest ook de trap onderhanden genomen worden. We opteerden om de oude houten trap te schilderen in frisse kleuren. Voor ik daarmee van start kon gaan, moesten de drieëntachtig vorige lagen verf verwijderd worden. Ok, het waren er maar een vijftal, maar toch. Een hele klus. Iemand had al vaak een trap geschilderd 🙂

Omdat we het budget niet hadden om de oude houten trap te laten luchtgommen ben ik aan de slag gegaan met het heteluchtpistool en een oud plamuurmes. Het is de bedoeling dat je de verf verwarmt zodat de verflagen blazen beginnen te vertonen en dan steek je ze eraf met je plamuurmes. Zorg ervoor dat je niet te lang op dezelfde plaats werkt en het hout niet verbrand, want op verbrand hout hecht geen verf. De brandplekken moet je er dus weer uitschuren. 

Let ook op dat er geen verfresten op je lichaam komen want dat is heet, erg heet en plakkerig. Ventileer de ruimte goed, het stinkt en er komen chemische dampen vrij. Voor de kleine hoekjes van de trap gebruikte ik een driehoekige verfkrabber. 

Wanneer je alle verf of zoveel mogelijk verwijderd hebt met het heteluchtpistool, borstel je de trap goed en was je hem af met ontvetter. 

Wanneer de trap droog is kan je beginnen schuren, je begint met een groffe korrel en gaat dan steeds fijner, zo schuur je de restjes achtergebleven verf eraf en zorg je voor een gladde ondergrond om te schilderen. Je kan nu bijna beginnen te schilderen aan je oude houten trap.

Maak opnieuw de trap stofvrij om hem in de grondverf te schilderen. Wanneer je de trap niet direct moet gebruiken kan je bovenaan beginnen met het aanbrengen van grondverf met een verfborstel en werk je zo naar beneden. Wanneer je de trap nog wel moet gebruiken, schilder je trede om trede. Of je zet, zoals mijn moeder vroeger, een ladder aan het slaapkamerraam en klimt zo naar boven.

Tussen de grondlaag en de laklagen schuur je je met een p220 en maak je opnieuw stofvrij.

Volgens dezelfde principes als de grondlaag breng je twee lagen lak naar keuze aan, tussenin weer schuren met p220 en ontstoffen.

Wil je de stootborden van je houten trap een fris kleurtje geven zoals ik deed, dan breng je schilderstape aan rond het oppervlak dat je wil schilderen. Ik heb bewust niet het gehele stootbord geschilder, het is namelijk een oude trap, hier en daar wat scheef en krom en daar wilde ik niet de aandacht op vestigen. Ik plakte een strook schilderstape aan de bovenkant, onderkant en zijkanten. De breedte van de schilderstape zou dus in mijn geval wit blijven en een kader vormen voor de kleur binnenin.

Wil je een zeer strakke aflijning, dan heb ik een truukje voor jouw. Nadat je de schilderstape bevestigd hebt, neem je een verfborstel en ga je met de basiskleur, in mijn geval wit over de binnenranden van de schilderstape. Op deze manier kruipt er witte verf onder de randjes waar de schilderstape niet 100% hecht en kan er later geen andere kleur meer onder. Zo krijg je strakke lijnen en niet die gevreesde broebelige lijn.

gevreesde broebelige lijn

Schilder nu de stootborden in de gewenste kleur, ook weer tussen de twee lagen in schuren met p220 en ontstoffen

Omdat het een trap is en dus veelvuldig gebruikt wordt heb ik er nog 1 laag  lak protector bovenop gezet.  Je kan de trap ook afwerken met een duurzame vernis. Let op dat je dit weer volgens hetzelfde principe van trede om trede doet indien nodig en de trede die je kan gebruiken om naar boven te gaan even markeert met schilderstape, anders kan je alsnog de ladder tegen de gevel plaatsen.

Het is even werk, maar het resultaat mag er zijn!

Benodigdheden

Stappenplan

Indien de oude verflagen nog goed in goede staat zijn zonder scheuren, schilfers of barsten dan heb je geluk en kan je na de trap te ontvetten en de oude verflagen mat te schuren beginnen met aflakken.  Indien je minder geluk hebt, zoals ik, volg je onderstaand stappenplan:

Oude houten trap ontdoen van vorige verflagen
Met de verfbrander en schuurmachine aan de slag
Oude houten trap schilderen in grondverf
In de grondverf
Oude houten trap in nieuwe frisse kleuren
Eindresultaat de trap in pasteltinten of zoals hij hier genoemd wordt...de snoepjestrap

The purest and most thoughtful minds are those who love colour the most

DEZE POST DELEN

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *