palletlounge
Dolores Peacock

Dolores Peacock

Creatieve duizendpoot Dolores Peacock maakt kwalitatieve upcycle projecten. Dolores houdt van kleur en en spullen waar je vrolijk van wordt. Je kan bij haar ook terecht voor projecten op maat, ze denkt graag met je mee en doet creatieve voorstellen.

DIY Palletkussen met paspel en ritssluiting

Omdat palletkussens vaak duur zijn en er naar mijn mening saai uitzien heb ik ze zelf gemaakt. Ik maakte een tutorial die je laat zien hoe jij dat ook kan.

Zoals zovelen ben ik onlangs ook begonnen om mijn tuin zomerklaar te maken. Een heerlijke loungeset staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar ik had geen zin om hier veel geld aan uit te geven. 

Ik kocht een aantal houten paletten, 17 om precies te zijn en stapelde ze in de vorm van een hoeklounge met bijpassende tafel. Wauw! Lekker goedkoop dacht ik aanvankelijk tot ik online ging zoeken naar passende kussens.

Ik ontdekte dat je voor een setje palletkussens, het zitkussen en het rugkussen, toch al snel € 130 neertelt. Dat zou voor mijn supergoedkope palletlounge neerkomen op meer dan € 500… en dat wilde ik er beslist niet aan uitgeven.

Dan maar zelf maken. Omdat ik me kan inbeelden dat jij misschien ook wel een heerlijke lounge in je tuin wil voor een klein prijsje heb ik van het DIY proces een tutorial gemaakt. Ik ga je van begin tot einde uitleggen hoe je zelf je palletkussens maakt voor een fractie van de prijs.

Om de kosten nog meer te drukken verzamelde ik een aantal oude matrassen. Dit bleek erg makkelijk, de doorsnee Belg heeft blijkbaar steevast een matras op overschot liggen 🙂 De matrassen hergebruik ik om de kussens te vullen.

De tutorial bestaat uit 5 delen:

Deel 1: Zelf paspelband maken

Deel 2: Paspelband op de voor- en achterpand naaien

Deel 3: Ritssluiting inzetten 

Deel 4: De verschillende onderdelen aan elkaar naaien

Deel 5: Vullen van het kussen

Alvast beginnen:

Je kan alvast beginnen met het zoeken van mooie geschikte stof en deze op maat te knippen.

Stap 1: knippen van voor- en achterpand

 • De voor- en achterpand van de kussens knip je zo groot als je ze wil en je telt er langs elke kant naadwaarde bij. Ik koos voor 1 cm naadwaarde, maar je kan ook 1,5 cm kiezen
  • Voor een standaard europallet zitkussen is dit 120 cm x 80 cm + naadwaarde van 1 cm = 122 cm x 82 cm
  • Voor een standaard europallet rugkussen is dit 120 cm x 40 cm + naadwaarde van 1 cm = 122 cm x 42 cm

Stap 2: knippen van zijkanten en bovenkant of voorkant

De zijkanten knip je op maat van de dikte van de mousse of schuim die je erin gaat steken. Ik koos voor een dikte van 10 cm

 • Voor een standaard europallet zitkussen knip je:
  •  2 stukken voor de zijkant van 80 cm x 10 cm (dikte) + naadwaarde = 82 cm x 12 cm
  • 1 stuk voor de voorkant van 120 cm x 10 cm (dikte) + naadwaarde = 122 cm x 12 cm
 •  Voor een standaard europallet rugkussen knip je:
  •  2 stukken voor de zijkant van 40 cm x 10 cm (dikte) + naadwaarde = 42 cm x 12 cm
  • 1 stuk voor de bovenkant van 120 cm x 10 cm (dikte) + naadwaarde = 122 cm x 12 cm

Stap 3: knippen van het ritspand

Omdat je in het midden van het ritspand, wat bij het zitkussen zich achteraan bevind en bij het rugkussen onderaan, de rits nog moet inzetten moet je bij de boven en onderkant extra naadwaarde tellen.

Voor de extra naadwaarde neem ik de breedte van de rits van de zijkant tot iets voor de tandjes waar je je gaat naaien, zo kan je de zijkant van de rits straks gewoon gelijkleggen met de zijkant van het doormidden geknipte pand.

Bij de ritssluiting die ik gebruik was dit 1 cm, dus telde ik deze er tweemaal bij.

 

rits vastklemmen aan ritspand
 • Voor het ritspand van een standaard europallet zitkussen en rugkussen maakt dit:
  •  120 cm x 10 cm (dikte) + naadwaarde pand + naadwaarde rits = 122 cm x 14 cm

Stap 4: stof zigzaggen tegen het rafelen indien nodig

bovenpand omzoomen met zigzagsteek en overlockvoetje

Afhankelijk van welke stof je gebruikt is het nodig om snel de stof rondom te zigzaggen tegen het uitrafelen. Heb je een overlock, nog beter!

Ik doe dit met behulp van een zigzagsteek op de naaimachine en het overlockvoetje waar de stof langs glijdt.

DEZE POST DELEN

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *