hoek met paspel genaaid
Dolores Peacock

Dolores Peacock

Creatieve duizendpoot Dolores Peacock maakt kwalitatieve upcycle projecten. Dolores houdt van kleur en en spullen waar je vrolijk van wordt. Je kan bij haar ook terecht voor projecten op maat, ze denkt graag met je mee en doet creatieve voorstellen.

DIY palletkussens (1) zelf paspelband maken

In deze post toon ik je hoe je zelf paspelband of piping maakt om je naaiprojecten net dat tikkeltje extra te geven.

In dit eerste deel van de tutorial laat ik je zien hoe je zelf paspelband kan maken. Een kussen met paspel heeft net dat tikkeltje extra vind ik zelf. Weet je niet wat een paspel is, kijk dan even naar de foto bovenaan de post. Het zwarte randje  tussen de twee stoffen tussenin is een paspel, leuk toch!

Je kan paspelband ook kant en klaar kopen en voor kleinere projecten doe ik dat weleens, maar voor het maken van alle palletkussens zou ik bij benadering 60 meter paspelband nodig hebben. Een meter kost ongeveer € 1 en ik was te gierig om € 60 extra uit te geven aan mijn palletkussens 🙂

Wanneer je een kussen met paspelband niet mooi vindt of geen extra gedoe wil, kan je deze stap overslaan en gewoon een lelijker  eenvoudiger kussen maken 🙂

Benodigdheden

 •  (oud) effen gekleurd laken of stof
 • macramétouw bij voorkeur in dezelfde kleur als het laken, ik gebruikte 4 mm dik, maar kan ook dunner
 • klemmetjes of speldjes
 • naaimachine
 • overlockvoetje
 • strijkijzer
 • garen

Stap 1: stroken knippen

Knip lange stroken uit je stof of laken. De breedte van de stroken hangt af van een paar zaken. Ik heb beslist om voor alle onderdelen van het kussen 1 cm naadwaarde toe te voegen, dat wil zeggen dat ik de afmetingen van het kussen neem, voor een europallet is dat 120 cm breed op 80 cm diep, en dat ik aan alle 4 zijde 1 cm toevoeg om later alles aan elkaar te naaien. Dat wil dus zeggen dat ik mijn stof 122 cm breed en 82 cm lang knip. Je kan ook 1,5 cm naadwaarde toevoegen, dat beslis je zelf.

Omdat ik 1 cm naadwaarde neem, wil ik dat mijn paspelband ook 1 cm breed is vanaf het deel dat doorstikt is, zodat ik later gewoon alles met de naadwaarde op elkaar kan leggen en niet meer moet meten bij het in elkaar naaien.

Het macramétouw dat ik ertussen naai is 4 mm breed, dus knip ik stroken van 3 cm. Wanneer ik deze dubbel vouw en het touw ertussen stik, krijg ik paspelband van +/- 1 cm breed.

Wanneer je kiest om 1,5 cm naadwaarde te nemen met een touw van 4 mm, knip je stroken van 4 cm.

formule : breedte stroken = (naadwaarde + dikte touw) x 2

Zoals je ziet heb ik zwart macramétouw gekocht en gebruik ik witte stof. Oorspronkelijk was het de bedoeling om zwarte paspelband te maken, maar ik kwam al snel zonder zwarte stof te zitten omdat de jongens thuis de voorkeur gaven aan zwarte mondmaskers. Gelukkig had ik nog oude witte lakens liggen en het zwart van het touw scheen niet door de witte stof, dus worden het nu kussens met witte paspel.

Stap 2: stroken aan elkaar naaien

Wanneer je paspelband maakt is het de bedoeling dat deze lang genoeg is om langs de hele pand van het kussens te naaien, hiervoor is het vaak nodig verschillende stroken aan elkaar te zetten.

Voor een standaard europallet zitkussen van 120 cm x 80 cm heb je per pand (voor en achterpand) minimum 4 meter paspelband nodig, reken daar nog 10 cm bij om begin en einde mooi aan elkaar te zetten.

Voor een standaard europallet rugkussen van 120 cm x 40 cm heb je per pand (voor en achterpand)  minimum 3,20 meter paspelband nodig, reken daar opnieuw 10 cm bij om begin en einde mmoi aan elkaar te zetten.

Door middel van het aan elkaar naaien van de geknipte stroken stof, zorg je dus voor stroken die lang genoeg zijn

 • Leg de stroken in een hoek van 90° op elkaar.
 • Teken een diagonale lijn van de linkerbovenhoek van de bovenste strook naar de rechterbovenhoek van de onderste strook.
 • Naai de stroken vast op deze lijn.
 • Knip het hoekje weg en strijk het naadje open.

Stap 3: touw tussen de stroken naaien

 •  Vouw de strook overlangs in de helft en strijk zodat de zijkanten mooi op elkaar liggen.
 • Klem het touw tussen de strook, duw het touw in de gestreken plooi en klem of spel vast.
 • Plaats het overlockvoetje op de naaimachine. Het kan ook met het blindritsvoetje indien je smaller touw gebruikt.
 • Duw het touw tegen de rechterkant van het overlockvoetje terwijl je zorgt dat de  zijkanten van de stroken mooi op elkaar liggen.
 • Indien dit in het begin moeilijk gaat, vloek… neem iets te drinken of een stukje chocola en probeer opnieuw. Oefening baart kunst.

DEZE POST DELEN

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *