vloer verven met epoxy
Dolores Peacock

Dolores Peacock

Creatieve duizendpoot Dolores Peacock maakt kwalitatieve upcycle projecten. Dolores houdt van kleur en en spullen waar je vrolijk van wordt. Je kan bij haar ook terecht voor projecten op maat, ze denkt graag met je mee en doet creatieve voorstellen.

Vloer verven oftewel tegels verven met epoxyverf, gegarandeerd mooi!

Af en toe waag ik mezelf aan een project waarvan ik niet zeker weet of het me zal lukken. Dit keer was het de vloer verven in wat de eetkamer zou worden. Er lag een groen gespikkelde tegelvloer in de ruimte die mooi zou passen bijā€¦ niks eigenlijk. 

Inspiratie voor het verven van de vloer

Na wat opzoekwerk en een bezoekje aan een gespecialiseerde verfwinkel besliste ik de vloer te verven met 2 componenten vloerverf. Op Pinterest had ik eens een mooie afbeelding voorbij zien komen van een gestencilde vloer en dat wilde ik dus ook. De stencil heb ik online besteld, dat ging vlot. De beslissing over de kleur waarin ik de eetkamervloer zou gaan schilderen was moeilijker. Gelukkig laat de Husbandie mij lustig mijn gangen gaan in het interieur en koos ik na lang aarzelen voor geel omdat ik daar vrolijk van wordt en de rest van mijn gezin hopelijk ook. 

Verven maar…

De kamer werd leeggehaald zodat de vloer voorbereid kon worden met een product om de glans eraf te halen en poreus te maken, dit was nodig om de verf beter te laten hechten. Daarna bracht ik een eerste laag geel aan en ook en tweede laag, dit deed ik met een grote verfroller met een lange steel. Het jammere is wel dat je telkens nadat de verwerkingstijd van de verf verlopen is, je al je gebruikte materiaal moet vervangen. De verf wordt namelijk erg hard en is niet uit te wassen, gelukkig maar want dan was je patroon na de eerste dweilbeurt alweer verdwenen… Het is ook niet onbelangrijk om aan de overzijde van de kamer te beginnen en dan naar achter te werken zodat je jezelf niet vast verft. En nee, deze keer spreek ik niet uit ervaring.  Nadat de gele ondergrond voldoende uitgehard was kon ik beginnen stencilen met witte 2 componentenverf. 

Omdat de epoxy gemengd wordt met verharder kan je telkens maar kleine hoeveelheden aanmaken, de verwerktijd bedraagt ongeveer een uurtje, bij erg warm weer nog minder. Wegen, meten, mengen en stencilen dus. Hier ook weer na elke sessie van een uurtje een nieuw lakrolletje gebruiken. Het verfbakje zelf overtrek ik met plastic folie, zodat ik niet steeds het hele bakje moet weggooien. Geen rocketscience, maar ook geen klusje dat je op een half dagje klaart. Je vloer verven vraagt dedication. Netjes de tweedelige stencil verplaatsen, goedleggen en dunne laagjes verf met een rolletje eroverheen. Het is belangrijk om de kleur op te bouwen met dunne laagjes anders loopt de witte verf onder je stencil en heb je geen strak resultaat meer.

Enfin, na een tweetal dagjes stencilen was ik klaar. De vloer moest nog een weekje uitharden, maar het resultaat was prachtig. Ik moet je niet vertellen dat het verven van mijn vloer stukken goedkoper was dan uitbreken en vervangen. Ik heb ondertussen veel complimenten over de vloer gekregen en vaak zien mensen niet dat het geschilderd is en denken ze dat het fancy dure tegels zijn. 

Durf jij hieraan te beginnen?  Ik hoor het graag!

DEZE POST DELEN

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *